Ny student

Som ny student er det bare naturlig at du har spørsmål om studiet og studielivet.
Også når jeg ser tilbake på da jeg var helt ny, så var det definitivt mange ting som jeg skulle ønske jeg viste da jeg startet.
Her prøver vi å gi deg generell informasjon som er greit å vite før studie starter, også har vi også svar på spørsmål som vi får regelmessig.

Studiebyen Trondheim

Det er ikke uten grunn at Trondheim er kåret til Norges beste studentby. Med 36 000 studenter i en by med 180 000 innbyggere, er studentene en viktig del av bybildet.
En stor del av det som gjør Trondheim til nordens kanskje beste studieby er frivilligheten og kulturtilbudet byen har å by på. Vi skal snakke med om disse senere.

Frivilligheten

Det gode studentmiljøet i Trondheim er først og fremst skapt av studentfrivilligheten. Linjeforeningene, Samfundet er drevet av frivillige studenter. For å få mest ut av studiemiljøet, og for å holde frivilligheten i live, så anbefaler vi å verve deg til et eller flere frivillige verv selv. Det finnes tonnevis av ting å engasjere seg i, så her er det mulig for enhver å finne noe man liker å holde på med. Ved å ta et frivillig verv, får du mange nye venner, et stort nettverk, og ikke minst er det veldig morsomt og sosialt.
Om vi skal gi et råd om hvilke verv du burde ta, så kan jeg kun anbefale deg å søke verv hos de lokale studentorganisasjonene først. Her vil du ofte treffe andre studenter som studerer det samme som deg. Da vil du se at det sosiale miljøet strekker seg fra vervet og frivilligheten, og inn i studiehverdagen også.

Linjeforeninger

Linjeforeningene jobber for å skape gode tilbud og et godt sosialt miljø for studentene. TIHLDE er linjeforeningen for bachelorstudiene Dataingeniør, Drift av datasystemer og IT-støttet bedriftsutvikling, samt masterstudiet Digital samhandling. Vi arrangerer alt fra fester til kurs, og sørger for god kontakt med andre linjer og med arbeidslivet. Som frivillig i TIHLDE jobber du for å skape godt samhold på tvers av linjene, koble studenter til næringslivet, og gi studentene tilbud som de ellers ikke ville fått. Det er mange undergrupper du kan engasjere deg  i, og du vil få mer info om disse i løpet av den første tiden din på studiet.

Studentersamfundet

Studentersamfundet i Trondhjem er et hus, en tradisjon og en organisasjon for studentene i Trondheim, som eies og drives av studentene. Samfundet har omtrent 10 000 medlemmer, og  omtrent 1 250 er aktive på huset. Les mer om Samfundet her.

UKA

Er verdens største studentfestival, og finner sted i Trondheim på høsten annethvert år. Det arrangeres en hel del ulike arrangementer som temafester, revy og konserter med både nasjonale og internasjonale artister. Festivalen er drevet av studenter, og det er derfor veldig mange ulike verv som skal besettes, alt fra kokk og bartender til salgssjef og skuespiller.

Finn et sted å bo

Skal du begynne å studere i Trondheim, men har ikke funnet et sted å bo? Frykt ikke, under skal vi gi deg noen tips for å komme i gang. Det første du bør tenke på er budsjett, og hvor mye penger du ønsker å bruke på å leie. Priser varierer primært på hvor hybelen er og størrelsen på rommet. Generelt sett er områder nær sentrum og campus ofte mer ettertraktet og derfor også dyrere enn de som ligger litt lenger unna.

Studentskipnaden i Trondheim

Studentsamskipnaden i Trondheim er en stiftelse som betales av og drives for studentene. Gå inn på http://www.boligtorget.no/sit/ og søk plass så fort som mulig for å sikre deg en plass i køen. Det er ofte mange søkere her, og er du sent ute kan du ikke regne med å få bolig herfra. Utvekslingsstudenter har førsteprioritet, og kommer først i køen, og alle andre søkere prioriteres etter fødselsår, hvor de yngste får tilbud først.

Private utleiere

Ved privat leie er det viktig å passe på at utleier er en seriøs aktør. Det er absolutt mulig å få gode tilbud i det private markedet, men vi anbefaler å dra på visning og se hvordan stedet er før du leier.

Det er flere kjente og seriøse utleiere i Trondheim. Blant disse er Utleiemegleren, Stiftstaden og Frost Eiendom. Kjente private studentbyer er Stiftsstaden studentby, Voll studentby, Singsaker studenterhjem og Camp Trondheim. Utover dette er det  enkeltpersoner som leier ut på både finn.no og hybel.no. Det er det også mulig å finne rom i kollektiv.

Om du ikke rekker å finne bolig til studiestart, har Sit i samarbeid med Scandic Lerkendal noe som heter Tak-over-hodet-garantien, som vil si at du som student kan få bo på hotellet for 310 kr natten (inkl. frokost) inntil du har funnet et sted å bo. Les mer om dette her.

Skolestart

Når du starter på et nytt studie er det mye å sette seg inn i. Hvor er rommene jeg skal være i, hva skjer i fadderuka, hvilke bøker trenger jeg og mye, mye mer. Men hvem skal du spørre om du lurer på noe? Fadderne dine er der for å hjelpe deg i fadderuka, og kan svare på mange av spørsmålene du måtte ha. Dersom det er noe de ikke kan svare på, kan du enten spørre skolen eller ta kontakt med oss i linjeforeningen. Som ny student kan det ofte være lettere å spørre oss i linjeforeningen. Dersom vi ikke kan svaret, så vet vi hvem vi skal spørre for å finne ut av det.

Immatrikulering

Immatrikuleringen er skolens velkomstseremoni for nye studenter. Du kan lese mer om immatrikuleringen her.

Fadderuka

Fadderuka, eller ukene blir kanskje mer riktig, for fadderuka varer nemlig i nesten to uker fra 14. til 25. august. Dette er uker fylt med masse aktiviteter som er laget for at du skal bli kjent både med byen og dine medstudenter. Ikke minst har du mulighet til å spørre fadderne dine om alt du lurer på om studiet og studietilværelsen. Kanskje er det også nettopp i denne perioden du danner vennskap som varer hele studietiden, eller enda lenger. Selv om det kan bli mange aktiviteter på kort tid, er det anbefalt å delta på så mye som mulig i disse ukene, da man ofte får et bedre sosialt miljø i studietiden.
Les mer om årets fadderuke her.

Immatrikuleringsball

Immatrkulleringsballet er det første store arrangementet arrangert av linjeforeningen ved studiestart. Dette arrangeres hvert år for å for å ønske nye studenter velkommen til studiet og linjeforeningen. Dette er en studentgalla, noe som vil si at det er det fineste antrekket du har som gjelder, vanligvis dress og kjole.
Alle trinn deltar selvfølgelig på dette arrangementet, men første klasse har prioritet.

Spørsmål og svar

Hva er immatrikuleringen?

Immatrikuleringen er skolens velkomstseremoni for nye studenter.
Det kan du lese mer om immatrikuleringen her.

Hva er et immatrikuleringsball?

Immatrikuleringsballet er linjeforeningens velkomstseremoni for nye studenter. Kleskoden er studentergalla, altså dress eller kjole, med eventuelle utmerkelser fra linjeforeninger.
På immballet feirer linjeforeningene de nye studentene med taler, tøys, god middag og nach. Immball er noe av det morsomste linjeforeningene arrangerer, så det anbefales varmt å bli med!

Hva er en linjeforening?

Linjeforening brukes om studentorganisasjoner knyttet til en bestemt studieretning. TIHLDE er linjeforeningen for linjene: Dataingeniør, Drift av datasystemer, IT-støttet bedriftsutvikling, og IKT-basert samhandling. Du kan lese med om TIHLDE her.

Hva gjør linjeforeningen?

Linjeforeninger er organisasjoner som primært jobber for å etablere sosiale nettverk på tvers av kull og årstrinn innad på studiet. Over tid har de fleste linjeforeninger utviklet til å ta ansvar for bedriftskontakt og inkluderer gjerne også en faglig avdeling.
TIHLDE sin formål er nedfelt i TIHLDEs Lover. Her står det: “Foreningens formål er å fremme det sosiale og faglige tilbudet ved AIT.”
For å holde deg oppdatert på arrangementer i regi av TIHLDE, så anbefaler vi at du følger oss på Facebook, samt at du laster ned aktivitetes kalenderen vår.

Hvor kjøper jeg skolebøker?

Det er mange måter å kjøpe skolebøker. På Campus Kalvskinnet så finner du Akademika her.
Det er også mulig å kjøpe brukte skolebøker for en mye rimeligere penge på nett. iBok.no, og pugg.no, er to kjente nettsteder hvor du kan kjøpe lærerbøker på nett, men det hender også at det er bøker til salgs på finn.no.
Det er også gode muligheter for at studenter i trinnet over deg har pensumsbøker til salgs, så det er verdt å spørre f.eks. fadderene dine om de har boken du ønsker først.

Hva slags PC trenger jeg til studiet?

Det er ingen krav til hva slags PC du trenger til studiet. Velg en maskin du trives å jobbe med. Det går an å gjennomføre studiet med Windows, MacOS og Linux, men med de to sistnevnte må man beregne å finne ut av litt mer på egenhånd. Dette er stort sett ikke noe problem, og det er studenter som bruker alle tre operativsystemene hvert år.
Om du skulle få problemer med PCen din underveis i studiet, så hjelper NTNU deg. Orakeltjenesten kan hjelpe deg med IT-relaterte problemer.

Fikk du ikke svar på det du lurte på her?
Send oss en melding på Facebook, så svarer vi deg så fort som vi klarer.